Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
07.10.2018
Размер шрифта

Версия для печати

Все буде туризм!

На минулому тижні в Виставковому центрі на М Лівобережна проходила традиційна туристича виставка UITT & UITM - "Міжнародний Турсалон Україна". Коротко: осіння туристична. Вона не така велика і гамірна, як весняна, яка відкриває літній сезон. Менше експонентів і відвідувачів. Тому подекуди висловлюють думку, що недоцільно її збирати. І взагалі, виставки помирають, адже все і всі в інтернеті. Коли запитують мою думку на цей рахунок, я наводжу невеличкий приклад. 15 років тому "Новини турбізнесу" вперше вийшли своїм стендом на виставку і винесли на суд читачів перший номер свого видання. Просто так я журнал нікому не давала. Знайомся, запитуй, одержуй... З рахунком на передплату. Ну, а відвідувач...Він до дармовщини звик... Потрібно-не потрібно, всмоктав, як пилосос - і ходу. Ні "здрасьте" тобі, ні до побачення. Мене страшенно це зачіпало, я доганяла викрадача і журнал віднімала. В той же вечір в соцмережах з"явився пост обурення. "Чи ви таке бачили? Стоїть на стенді якась зла тітка, і як цербер, охороняє свої журнали". І що ви думаєте? Наступного ранку біля нашого стенду зібрався величезний натовп. Поглянути на злу тітку, яка НЕ ДАЄ, а заодно подивитися на те, ЩО не дає. Це був найбільш результативний піар в моїй практиці з просування проекту. Дякую "чорній піарщиці", дякую виставці! Того разу я всім розказала і показала. З багатьма познайомилась і потоваришувала, і до цього часу дружу.

Це щодо того, нащо потрібні виставки. Людський фактор не замінить ніщо. Поспілкуватись з продавцем туристичного продукту, оцінити його переваги. І, головне, почути, побачити, примірити на себе і прорахувати новеньку пропозицію. З перспективою "замутити" спільну справу...

Картинка

Картинка

КартинкаТуристичний майданчик для того і існує, щоб показати "товар обличчям" і знайти на нього покупців. До речі, нинішня UITT & UITM ювілейна, їй виповнилося 25. Як і кожна попередня, вона привнесла дух свята від зустрічі гравців туристичного ринку і насичену ділову програму. Про останню пізніше. А насамперед - про забудову виставкового простору. Уперше на UITM регіони та міста України (міста: Київ, Львів, Одеса, Харків, Чернівці, Івано-Франківськ, Яремче, Кривий Ріг, Мукачево, смт Саврань. Області: Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Рівненська, Тернопільська, Дніпропетровська, Сумська) були представлені в рамках єдиної експозиції Ukrainian Hospitality Days (UHD), витриманої в еко форматі. Згідно з міжнародними стандартами та цілями сталого розвитку туризму, які проголошені Всесвітньою туристичною організацією ООН (World Tourism Organization (UNWTO) і передбачають, зокрема, бережне використання природних ресурсів, українську експозицію забудували новим еко-френдлі форматом з картону. "Родзинку" помітили і ділились враженнями.

Картинка

Картинка

Одні сказали «Вау! Це в тренді!" Їнші висловились в дусі «А нащо Україну, як бомжів в картонні коробки посадили?». Останніх було набагато менше, але все ж ініціатор нововведення НТОУ обіцяє провести роботу над помилками, вдосконалити конструкції і зробити UHD ще крутішим. Адже весною наступного року теж ювілей, цього разу UITT.

Картинка

Організатори натякнули, що до весняної виставки планують долучитися Луганщина та Донеччина. Іноземців на осінньому зібранні було небагато, 18 країн, зимові курорти презентувала Фінляндія, а турки зробили перерву, бо їм порізали виставковий бюджет.

Стислий аналіз заходів, що відбулися. *Зацікавленість як представників державних адміністрацій та органів самоуправління, профільних регіональних асоціацій та окремих представників туристичного бізнесу України, активістів викликала панельна дискусія National Tourism Organization of Ukraine «Брендинг дестинацій як ключовий елемент маркетингу територій».

Картинка

Керівник проекту «Туристичний бренд України», директор агентства корпоративного брендингу «Brandhouse» Тетяна Жданова у своїй презентації навела чітке визначення брендингу країни, як «стратегії та послідовні дії, адекватні нашому менталітету, географії, можливостям, конкурентному оточенню, з метою зайняти своє місце», розповіла про етапи формування бренду територій, а також принципи побудови концепції туристичного бренду. Надбаннями поділилися Галина Гриник, заступник начальника Управління туризму Lviv City Council, Anna Kolyeda, заступник директора КП «Агентство розвитку Дніпра», Daria Sonyachna, керівник Kyiv Tourism Association, Julia Zgurska, заступник директора департаменту міжнародної співпраці Харківської міської ради. *НТОУ провела ще дві важливих панелі. Разом с SGS по якості і впровадженню міжнародних стандартів в галузі туризму і гостинності. Із Женеви спеціально приїхав керівник глобальної програми SGS Hospitality Experience Peter Hvidberg и розповів про управління ризиками. В рамках панелі виступали Віталіна Мартиновська (про зіркову категоризацію), Оксана Калініна про програму SGS HX, Тетяна Ткаченко про спільну роботу з ТК118, Яніна Гаврилова про підготовку і сертифікацію гідів, Володимир Васильєв про сертификацию сільських садиб, Демкура Тарас про проект «Життя в стилі еко». Також були підписані угоди про співробітництво і розвиток системи добровільної сертифікації на відповідність міжнародним стандартам між НТОУ и Всеукраїнскою асоціацією гідів, НТОУ и

Картинка

 

Спілкою сприяння сільському зеленому туризму. Вирішили 2019 рік оголосити «Роком якості і досконалості в індустріїтуризму і гостинності України». *Третя панель щодо гастрономічного туризму. Олена Мотузенко і Ярослав Андреєв - експерти європейського проекту з географічних найменувань розповіли про перші кроки в формуванні винних і гастрономічних маршрутів в Україні. Катерина Авдєєва і Ганна Зеленохат - про освітній проект Fontegro, Олена Жаботинська - про мережу «23 ресторани» і Петро Григорьєв - про українську спаржеву ферму. Підвели підсумки року гастрономічного туризму. Кульмінацією панелі стала премьєрна презентація спільного проекту НТОУ, п"яти міст і IDS Borjomi Ukraine — выпуск лімітованої серії води Моршинська: міста з муралами і брендами цих міст на етикетках. 10 млн півторалітровых пляшок! В продажу вже з кінця жовтня.

Рекордну популярність мав захід, на якому було присутньо більше людей, ніж міг вмістити конференц-зал. Семінар «Розвиток нових туристичних територій і проектів зеленого туризму». У парку природи «Беремицьке» займаються ревайлдингом та планують розвивати бірдвочінг (доповідач Ростислав Полушвайко). Павло Ярмій презентував проект «Соляна дорога», чумацький шлях на Херсонщині. Андрій Шелестюк цікаво розповів про туристичний потенціал Житомирщини. Корисною несподіванкою стала презентація проекту «Долина двох рік» (rivervalley.org.ua) від Олени Палій. Olena Kazmina, що сиділа поряд, запитала: «Ти чула про нього?» "Ні, - відповіла я,- хоча він знаходиться поряд із Києвом у межах сіл Бобриця, Княжичі та інших. Гарне місце для відпочинку на вихідні: мальовнича заплава р. Ірпінь, ліс, озера, рибалка, кінні бази, велосипеди, арт-резиденція Алевтини Кахідзе, готельно-ресторанний комплекс «Музичанська слобода», різні фестивалі. Треба буде якось поїхати. В цілому, враження від семінару дуже позитивні. Екологічний туризм, хоч і повільно, але розвивається. У багатьох людей екологічний туризм часто асоціюється із рюкзаками, наметами, відсутністю нормальної інфраструктури для ночівлі (душ, туалет). Тому не так багато бажаючих вирушати у такі мандрівки. Можливо, ситуація зміниться, і за кілька років він стане одним із найпопулярніших напрямків в Україні".

В рамках осіннього турсалону відбулася презентація проекту IDS Borjomi Ukraine – «Моршинська міста». Всі бажаючі мали змогу зробити фото з іміджем міст України та розмістити в соціальних мережах, беручи участь у конкурсі від Моршинська, а також втамувати спрагу цим корисним та цілющим напоєм.

Кол. просмотров: (1955)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье Все буде туризм!