Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
09.10.2019
Размер шрифта

Версия для печати

Осінній турсалон UITM відпрацював. Чекаємо весняного UITT'2020

Завершився 26-й Міжнародний туристичний салон UITM'2019.

Час від часу подекудиКартинка висловлюють думку, що виставки - вчорашній день і робити на них нічого. Але ж... Послухайте відгуки. "UITM для нас - найважливіша туристична подія в Україні". "Наступного року ми збільшимо свій стенд, комбінуватимемо стенд + воркшоп на стенді" (представники національного стенду). «Всі 3 дні були активні. Біля нас юрмились відвідувачі, делеговані туристичними компаніями зі всіх куточків України. Бо взимку попит на тепле море зростає, а наші пропозиції за показниками ціна-якість поза конкуренцією (представник національного стенду Єгипту). “На цьому осінньому форумі ми презентували новий туристичний продукт Одеської області - «Дороги вина та смаку Української Бессарабії». Провели семінар з дегустацією місцевих вин та смаколиків. Багато людей прийшло. Фото і враження виклали в соцмерах. Гарна реклама” (представниця (National Tourism Organization of Ukraine, що спільно з Проектом Європейської Комісії «Підтримка системи географічних зазначень в Україні» організували цей захід).

Картинка

Картинка

Виставки тим і корисні, що в одному місці збираються країни світу (цього разу іх було 12: Болгарія, Домініканська Республіка, Грузія, Єгипет, Індія, Китай, Куба, Малайзія, Палестина, Польща, Таїланд, Україна, туроператори з Бразилії, В’єтнаму, Греції, Італії, Кіпру, Литви, Перу, Португалії, Словаччини, Франції, Угорщини, Чехії, Японії. Національний стенд Малайзії на UITM був представлений вперше, серед новачків також учасники з Португалії.

Картинка

КартинкаКартинка

Родзинкою в доробку організаторів - компанії Premier Expo Ukraine став workshop в форматі B2B, під час якого 10 міст та регіонів України зустрілися з 10 міжнародними байєрами з Азербайджану, Великобританії, Ізраїлю, Кувейту, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Туреччини, Франції. Таке в рамках українських виставок запропоновано вперше. Представники іноземних туроператорів приїхали до Києва на запрошення Управління туризму і промоцій КМДА. Як у багатьох розвинених країнах, за гостей заплатила кошти держава. Баєри з Європи - це розповсюджена практика міжнародних виставок. Зокрема, Міжнародні туристичні виставки у Франкфурті, Стамбулі, Барселоні, Берліні давно практикують байєрські програми. За баєрів платить держава. У нашому випадку - Молодці Марина Радова (КМДА), Антон Тараненко (Київська Туристична Асоціація) та Юлія Желдак, Event Director в Premier Expo Ukraine, які знайшли точки дотику щодо запрошення. Але... Чи готові українські регіони до таких зустрічей? І чи всім так важливі ці зустрічі. Думка Travel Press Club: “Дехто, наприклад, поїхав цього вечора на потяг, так і не дочекавшись зустрічі з іноземцями. Проблемою стало також знайти людей, які б добре володіли англійською. Тому тут є кілька порад для подальших подібних зустрічей. Регіони повинні бути готові спілкуватися з міжнародними туроператорами. Не обов'язково учасниками таких зустрічей мають бути чиновники. Навіть навпаки - з іноземними гостями мусять спілкуватися місцеві туроператори, або готельєри. А про регіон іноземні туроператори знайдуть інформацію і на інтернет-порталах. Чи готові всі наші регіони приймати іноземні групи туристів? Мабуть, поки що не всі. Відсутність доріг і хороших готелів, відсутність достатньої кількості англомовного персоналу - ось головні фактори, що стримують потік іноземців до більшості областей. Але головне, що перший крок зроблено. І тепер новій туристичній владі потрібно йти далі і очолювати цей процес». Ще одна новинка: вперше учасники та відвідувачі виставки мали можливість спланувати графік своїх зустрічей на виставці заздалегідь онлайн (програма MatchMaking).

Картинка

Щодо облаштування стендів. Помпезних не було, навіть закордонні обійшлися без витребеньок, сумки ніхто не роздавав, лише пакети з буклетним начинням. З 25 міст та регіонів України окремими стендами були представлені: Івано-Франківщина, Закарпаття, Рівненщина, Сумщина, м. Кривий Ріг, Донеччина та Луганщина. Без сумніву: найкращий стенд був у команди Кривого Рогу. Лише третій рік поспіль це місто виставляється на Міжнародних виставках у Києві, але ж звернуло на себе увагу як на Центр промислового (індустріального) туризму. З боку відвідувачів - приємно здивовані очі від споглядання креативно оформленого стенду. Ось відгук в фейсбуці учасника виставки Leonid Shcherbynko. “Захисні шоломи гірників перетворилися у витвори мистецтва, а їх робоче взуття може посуперничати з всесвітньо відомими брендами - справжній хенд мейд. Сам би від такого не відмовився. Більшість українців і не підозрюють, що вони втрачають, ігноруючи Кривий Ріг для туристичної мандрівки». Проект "КРИВИЙ РІГ– КРУГЛИЙ РІК. Промислові екскурсії залізного Кривбасу" знайшов продовження на семінарі, де криворізька туристична команда розповіла, що цікавого можна побачити в Кривому Розі в сезоні осінь-зима.

КартинкаКартинка

Картинка

Автору цих нотаток було приємно від участі в виставці Луганської і Донецької областей, вірніше, частини їх контрольованих Україною територій. Будемо реалістами: жодні туристичні групи туди зараз не сформуєш, тим більше, в такий зашквар, який наразі відбувається. Але хай буде засічка на майбутнє. Емоції від споглядання, нові-старі знайомства, корисна інформація. На останню є великий попит. Особливо з боку представників з регіонів. 16 міст та регіонів працювали за стійками на об'єднаному стенді України, організованому Департаментом туризму і курортів Мінекономрозвитку . Хоч тіснувато, зате безкоштовно.

А позитивне враження від виставки цілком сформувала насичена та цікава ділова програма. Більше 20 заходів ділової програми зібрали понад 2000 учасників. Зокрема: - відбувся семінар, присвячений збереженню та розумному використанню ресурсів СПАДЩИНИ МАЛИХ ГРОМАД задля і в контексті розвитку туристичної сфери країни. Завдяки злагодженій роботі команди Зелені Шляхи України - Greenways Ukraine, Туристичній Асоціації Івано-Франківщини, Всеукраїнській мережі експертів для громад із спадщиною вдалося представити кращі кейси з усієї України.

Головні теми, які розглядалися:

• Успішні історії залучення громадськими активістами (ОГС) місцевих мешканців до практичної діяльності щодо ревіталізації спадщини

• Успішні фестивалі та перформенси, засновані на спадщині громад

• Дбайливе використання / пристосування об’єктів старовини для бізнес-проектів або з освітньою метою

• Досвід створення нових туристичних продуктів (послуг, турів), заснованих на потенціалі спадщини

• Перевтілення спадщини для розвитку через інтерпретацію.

З кращими практиками ревіталізації, інтерпретації, розумного використання місцевої спадщини ознайомились понад 100 учасників семінару.

Картинка

- National Tourism Organization of Ukraine, крім зазначеного вище заходу “Дорогами вина та смаку Бесарабії” влаштувала нетворкінг туристичних міст та регіонів «Нова роль Організацій управління дестинаціями (DMO) в процесі сталого розвитку територій».

– Мarket talk «Токудидалі?». Найдосвідченіші експерти мандрів України розказали турагентам про плюси та мінуси організованих і самостійних подорожей; інклюзивний туризм; секрети відвідування усіх пам'яток великих міст за короткий період часу.

В рамках заходу Ernest Airlines розіграв 2 квитки до Італії. Також відбулися: серія семінарів від компанії ANEX TOUR; показ кращих туристичних відеороликів з України та країн-учасниць UITM; семінар Ernest Airlines: “Нові можливості співпраці з туристичними агенціями».

Що традиційно шукали і про що запитували у експонентів відвідувачі — туроператори і турагенти з регіонів? План туристичних подій на наступний рік, перелік зелених садиб для поселення, перелік профільних санаторіїв (а санаторіїї на виставку якраз не з”явилися), зверстані програми вихідного дня та дитячі програми на канікули тощо.

Через півроку організатори чекають на UITT'2020, що відбудеться 25-27 березня. Кого запрошують? Представників громад України, туристичного бізнесу, зелені садиби, санаторії, експертів в сфері туризму,готелі та готельні мережі, авіакомпанії, національні та регіональні туристичні організації, профільні міністерства, посольства, профільні асоціації, партнерів із суміжних галузей,представників засобів масової інформації.

До зустрічі!

Кол. просмотров: (2786)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье Осінній турсалон UITM відпрацював. Чекаємо весняного UITT'2020