Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
27.01.2021
Размер шрифта

Версия для печати

Одноденна екскурсія. Попіл Чорнобиля стука в наші серця. Фоторепортаж.

КартинкаПобували з колегами в інформаційному турі до Чорнобильської зони і міста Прип’ять від CHERNOBYL ADVENTURE(R). «Доторкнулись» до трагічної сторінки 35-річного минулого.

КПП "Дитятки" зона паспортного і радіаційного контролю, стела міста Чорнобиль - стародавнього міста, монумент «Тим хто врятував світ» - єдиний пам’ятник станційному персоналу ЧАЕС і пожежним, створений руками ліквідаторів аварії. Експозиція роботів і техніки, яка приймала безпосередню участь у ліквідації аварії, парк-меморіал «Зірка Полин», алея евакуйованих населених пунктів Зони відчуження, пам’ятник «Третій ангел», пам’ятник «Чорнобиль-Фукусіма», пам’ятник Леніну, який не скинули і не скинуть, як не декомунізували назви вулиць, бо це вже застигла історія. Будинок культури де відбувся суд над винуватцями аварії на ЧАЕС у 1986 році.

Неподалік Чернобиля знаходиться винятково цікавий об’єкт. Це Фазована антенна решітка - єдиний вцілілий елемент прийому радіосигналів, що входив до комплексу загоризонтного радару Дуга-1. А передачу сигналу забезпечував критий технологічний коридор довжиною 800 метрів. Власне «Дуга-1» - це технічна і робоча зона радіолокаційної станції періоду Холодної війни. Входив в систему попередження про ракетний напад для спостереження за пусками міжконтинентальних балістичних ракет із території США. Об’їзд навколо Чорнобильської електростанції.

Картинка

КартинкаКартинка

Картинка

Картинка

Картинка

Картинка

Сховище відпрацьованого ядерного палива (ХОЯТ-1). Перший, другий, третій енергоблоки і НБК «Арка», яка накрила сакраментальний 4-й, недобудований 5-й енергоблок.

Оглядовий майданчик біля НБК «Арка» (або Саркофаг-2), споруджений 2 роки тому, вартість робіт 1,5 млрд євро. Це найбільша арочна споруда в історії людства. Пам’ятник Прометею — монумент, перевезений з м. Прип’ять. Насамкінець - саме місто-привид, в якому не живуть навіть тварини і не літають птахи. Ввібрали в себе біль і смуток покинутого міста. А як колись було тут гарно! Така собі маленька Швейцарія.

Картинка

Добротні висотні будинки, кінотеатр, стадіон, готель, ресторан, супермаркет, що забезпечувався дефіцитними продуктами і де працював чи не єдиний в Радянському Союзі автомат з розливу олії. Він зберігся до цього часу.

Картинка

КартинкаКартинка

Картинка

Пішохідну екскурсію почали з річкового вокзалу і кафе Прип’ять, потім - МСЧ-126, куди в ніч аварії 26 квітня надходили перші постраждалі від вибуху. Звітали до агітпункту з належною атрибутикою тих часів, заглянули в один із покинутих дитячих садочків, де хтось позбирав і акуратно розклав іграшки. Моторошно.

Зате Чортове колесо, хоча і поржавіло, але ж вигляд має привабливий, бо на нього нанизані яскраво жовті кабінки. Екскурсія вражає.

Завдяки побаченому і розповіді супроводжуючого гіда CHERNOBYL ADVENTURE(R) Дмитра Денисенко, відчули всю глибину трагедії від катастрофи на Чорнобильській АЕС. Для мешканів Чорнобиля, Прип’яті, навколишніх населених пунктів, які вже не відновляться. Для людства в цілому. Попіл Чорнобиля стука в наші серця.

Кол. просмотров: (1052)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье Одноденна екскурсія. Попіл Чорнобиля стука в наші серця. Фоторепортаж.