Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
12.02.2014
Автор: Мачіха Ірина, Малишева Катерина
Размер шрифта

Версия для печати

КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ» ПРЕДСТАВЛЯЄ НОВІ ОБ’ЄКТИ

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» продовжує знайомити туристичну громадськість з анонсами поданих до участі робіт і представляє нові: місце загибелі видатного льотчика Петра Нестерова (село Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області) та унікальні пам’ятки найбільш древнього міста України – Кілії в Одеській області.

ПРИЗАБУТІ ПІОНЕРИ

Життя цієї непересічної людини могло б стати основою захоплюючого фільму про епоху справжніх титанів духу і думки, про зародження авіації. Петро Нестеров (1887-1914) був з покоління першовідкривачів. Він був пілотом, авіаконструктором, піонером авіації, лицарем повітря. Цікавий туристичний об’єкт, пов’язаний із життям легендарного льотчика, на конкурс представлено студенткою Львівського національного аграрного університету Мачіхою Іриною Володимирівною під керівництвом д.е.н., проф. Липчука Василя Васильовича.

100 років тому, 9 вересня 1913 року, російський військовий льотчик Петро Миколайович Нестеров здійснив першу в світі «мертву петлю», описавши літаком повний круг у вертикальній площині. Ця петля була названа згодом «петлею Нестерова».

Петро Нестеров прожив коротке, але напрочуд яскраве життя. Він увійшов в історію Росії не тільки як основоположник вищого пілотажу, але і як людина, яка здійснила перший бойовий таран. Це був безприкладний випадок. 8 вересня 1914 року Нестеров загинув, захищаючи честь і славу своєї Батьківщини. Під невеликим містечком  Жовквою, біля столиці Галицького краю Львова, не маючи інших засобів боротьби з ворожими льотчиками, він протаранив ворожий літак. Ім'я Нестерова золотими літерами внесено в літопис російської та світової авіації.

Уже в 1914 році на місці загибелі Петра Нестерова до 70-річчя його героїчної смерті, біля села Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області був споруджений пам'ятник. А 6 січня 1979 року тут же був відкритий величний меморіальний комплекс. Була встановлена 45-метрова гранітна стела, облицьована чорним мармуром. На головному фасаді двометровий барельєф П.Н.Нестерова.


Пам'ятник Петру Нестерову

З правого боку до нього примикає 39-метрове зображення «петлі Нестерова», облицьоване титаном. На висхідному витку завмерла блискуча модель надзвукового літака. Зліва до стели прилягає 10-метрове зображення крила літака, в яке вмонтовані скульптурні барельєфи, що символічно відображають основні етапи розвитку авіації. На торці пам'ятника – гранітна плита з написом: «На цьому місці 26 серпня (8 вересня за старим стилем) 1914 року в повітряному бою, вперше в історії авіації застосувавши таран, героїчно загинув славний син російського народу, видатний військовий льотчик, основоположник вищого пілотажу, який перший у світі виконав «мертву петлю», Нестеров Петро Миколайович. Вічна слава герою!».

Поруч з пам'ятником є музей, приміщення якого споруджено у формі дванадцятигранника зі сферичним куполом. Всередині була багата експозиція з моделями, панорамами і стендами...

В даний час на місці музею – руїни, сміттєзвалище, туалет.


Музей Петра Несторова

А колись тут під куполом стояли макети літаків, що імітували повітряний таран. На стінах висіла особиста зброя Нестерова, його плащ. Так само були архівні фотографії. Деякі експонати вдалося зберегти, але найцінніше – особисті документи та нагороди Нестерова – зникли назавжди.

Пам'ятник та музей на честь військового льотчика, основоположника вищого пілотажу, автора «мертвої петлі» Петра Несторова був справжньою окрасою району, місцем паломництва численних туристів, у тому числі і закордонних. Незважаючи на те, що сьогодні пам'ятник зруйновано, він все ж привертає до себе увагу. Будучи відреставрованим, даний об'єкт має можливість у перспективі стати одним із привабливих пам'яток для туристів, насамперед, цьому сприяє його розташування поблизу «ідеального» міста доби Ренесансу – м. Жовква, що розташоване недалеко від кордону з Польщею, повз нього проходить міжнародна траса та автобусний екскурсійно-туристичний маршрут «Королівська Жовківщина».

Важлива реставрація цього пам'ятника ще й своїм виховним значенням для сучасної молоді. Адже в свої 27 років цей молодий юнак став героєм, свідомо віддавши своє життя за Батьківщину, за краще життя своїх співвітчизників. Сьогодні ми, українці, теж стоїмо перед вибором. І саме такі пам'ятники повинні нагадувати нам, як потрібно любити свою Батьківщину і надихати нас бути патріотами рідної землі.

ЦЕРКВИ КІЛІЙСЬКОЇ ФОРТЕЦІ

Унікальні пам’ятки найбільш древнього міста України представила у своїй роботі студентка Чорноморського державного університету імені Петра Могили Малишева Катерина Вікторівна під керівництвом к. і. н., доцента І. С. Міронової.

Особливу увагу посідають міста, багаті архітектурними пам’ятками. Одним з таких міст є Кілія, що розташовано в Одеській області та з постановою Кабінету Міністрів визнано найстарішим містом України. Першим поселенням на території сучасної Кілії була грецька колонія, заснована у VII столітті до н.е.

Особливе місце посідає Кілійська фортеця, яка була закладена в ХІ столітті візантійцями і називалась Лікостом («Вовча паща»).


Карта великої фортеці, головної фортеці і цитаделі.
Всередині цитаделі була мечеть султана Баєзіда.

Фортечні стіни охоплювали весь сучасний центр міста. До наших днів фортеця не збереглась, проте залишилися тільки напівзруйнована дзвіниця –  єдиний збережений фрагмент Успенської церкви в Кілії, частина стіни та кріпосного рову,  який зараз знаходиться  в центрі парку.


Кріпосний рів

Це був один з найбільших торгових портів на Дунаї, не дарма гирло річки отримало ім'я Кілійського.


«Кілійське гирло»

Окрім фортеці, місто Кілія має інші визначні пам’ятки історії та архітектури.

Напівпідземний храм Святого Миколая
Перший православний храм у Кілії – Святого Іоанна – був побудований візантійцями ще в ХІ столітті (1077 р). При Стефані Великому на цьому місці був споруджений (1464-1479) великий храм Св. Миколая, який, по всій ймовірності, зруйнували турки-османи. На його місці в 1485-1489 рр. молдавани побудували напівпідземний храм Св. Миколая, який зберігся до нашого часу.


Храм Святого Миколая   

Покровський собор
Покровський собор був побудований в 1822-1836 рр. за проектом архітектора С.П. Мельникова (того самого, який спроектував напівкруглу площу на Приморському бульварі біля Потьомкінських сходів). Новий собор звели поруч зі старим Покровським.


Покровський собор


Старообрядницька Покровська церква

Старообрядницька Покровська церква
Старообрядницька Покровська церква – найбільший старообрядницький храм в Одеській області. Церква Кілії була побудована в 1846 р. з саману (цеглини з глини, замішаної з соломою і висушеною на сонці).


Церква Успіння Божої Матері

Церква Успіння Божої Матері
Напівзруйнована дзвіниця – єдиний збережений фрагмент Успенської церкви в Кілії. Також це єдина збережена споруда Кілійської фортеці, не рахуючи оборонного рову. Церква Успіння Божої Матері була побудована в XV ст. за вказівкою молдавського господаря Стефана III одночасно з будівництвом фортеці, за проектом візантійського архітектора та військового інженера І. Прівані, який надав храму деякі риси Софії Константинопольської. У 1825-30 р. біля головного входу до церкви була споруджена двоярусна дзвіниця. У 1947 р. древній храм зрівняли з землею. Зараз збереглися лише залишки.

Також  в місті знаходиться старовинний єврейський цвинтар, якому більше 600 років.

«Дельта Дунаю» оточує Кілію з усіх боків. Неможливо залишитися байдужим до цієї краси.

Кілійській парк:



Туристичні ресурси невеличкого міста просто безмежні! Тож Кілія має всі перспективи стати унікальним центром паломницького та екскурсійного туризму в Україні. Інші напрямки туризму тут також мають всі перспективи для розвитку.

Кол. просмотров: (3542)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ» ПРЕДСТАВЛЯЄ НОВІ ОБ’ЄКТИ