Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
09.12.2013
Автор: Марія Меленчук
Размер шрифта

Версия для печати

ХТО СЮДИ ЗАВІТАЄ – ПОРИНЕ В ДЖЕРЕЛО ФІЗИЧНОГО І ДУХОВНОГО ЗДОРОВ’Я

ЦІКАВЕ І ПЕРСПЕКТИВНЕ ПОРЯД … ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС
СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ»

Подачу заявок на участь у Всеукраїнському конкурсі наукових студентських робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» завершено. Анонси вказують на цікаву і різноманітну тематику робіт, які буде представлено з різних регіонів України. Мальовнича Україна завдяки студентській молоді відкриває свої чудеса мандрівникові із Заходу на Схід. Ми презентуємо читачам об’єкти, які можуть становити інтерес для вітчизняної туристичної галузі.

ХТО СЮДИ ЗАВІТАЄ – ПОРИНЕ В ДЖЕРЕЛО ФІЗИЧНОГО І ДУХОВНОГО ЗДОРОВ’Я

Для туристів цікаво буде ознайомитись з туристичним маршрутом «Забуті перлини Галицької землі», над яким працює Марія Меленчук, учениця ЛВПУ ресторанного сервісу та туризму, під керівництвом викладача Качур Роксолани Анатоліївни. Даний маршрут включає три архітектурні споруди, які навіть при жахливому сучасному стані вражають величчю і красою. Всі вони знаходяться неподалік від села Юшківці, яке лежить на межі двох районів, Перемишлянського і Жидачівського Львівської області.

Історія існування цих споруд оповита легендами, загадками і містикою. Протягом багатьох віків, крім українців тут проживали поляки (депортовані під час операції «Вісла») та євреї. Більшість з них були знищені у роки ІІ Світової війни, інші ж нині виявляють інтерес до свого історичного минулого на території багатьох українських сіл.

Село Юшківці має славне і загадкове історичне минуле, а також чудові краєвиди і животворні цілющі джерела (не гірші, ніж у Моршині і Трускавці). Наші прадіди залишили нам багату і славну спадщину, яка потребує дослідження археологами, істориками, митцями і всіма небайдужими людьми. Отже, воно може стати чудовою базою для розвитку в Прикарпатті зеленого туризму, може відкрити мандрівникові цікаві легенди і перекази, зцілювати своїми джерелами і милувати краєвидами.

Із с. Юшківці, згідно Галицько-Волинського літопису, починалась Галицька земля і простягалась до величних Карпат. Ще в князівські часи ці терени були прикордонними і мали оборонні і сторожові пункти. Саме через наші села проходив сухопутний торгівельний шлях, а ріка Боберка була частиною водного шляху «Із варяг у греки». В кожному селі на сьогоднішній день збереглись топоніми: Замкова гора, Підзамче, Замчище, Підзамочина…

Тому небайдужим людям та мандрівникам пропонуємо короткі відомості про три основні об’єкти туристичного маршруту.


Фото 1. Вид на Свіржський замок із заходу.

Свіржський замок. Споруда побудована у ХV ст., розташована на високому мальовничому пагорбі, оточеному з трьох боків ставками. Прямокутний у плані замок має два подвір’я: велике – житлове, і мале – господарське. Верхнє (житлове) подвір’я оточене з півночі та сходу одноповерховими корпусами з підвалами, з півдня – двоповерховими. Із заходу до верхнього подвір’я прилягає нижнє. Обидва подвір’я з’єднуються сходами. Господарське подвір’я має окремий в’їзд і оточене одноповерховими корпусами з підвалами. Південне крило верхнього подвір’я завершується прямокутними у плані триярусними вежами. По його осі розташована в’їзна вежа, до якої веде дерев’яний міст, перекинутий через рів. Оборонні вежі також розташовані в центрі західного фасаду в кутах північного корпусу. Власниками замку на протязі історії були: Романовські, Свірзькі, Центнери, Саліти.


Фото 2. Вид на Свіржський замок зі сходу.


Фото 3. Костел с. Соколівка.

Інкастельований костел у с. Соколівка. Римо-католицька парафія вперше згадується у 1594 р., приблизно тоді ж і побудували костел Святої Трійці. Споруда була оточена мурами та баштами з бійницями і виконувала оборонну функцію. Свого часу інтер'єр храму був прикрашений розписами Каспрома Вілжинського та скульптурами святих (деякі з них зберігаються в Олеському замку). За свою історію він потерпів від нападів козаків, пожеж, конфіскацій австро-угорського уряду та руйнацій світових воєн. На даний час потребує великих коштів для реставрації.


Фото 4. Костел у с. Соколівка.


Фото 5. Оборонне укріплення у с. П’ятничани.

Оборонне укріплення у с. П’ятничани. Одна характеристика П'ятничанської вежі: вона майже квадратна в плані з боками 7,83х7,4 м, висота стін сягає 9,5 м. У середині на стінах видно сліди перекриттів трьох ярусів. У північній і південній стінах збереглися пази воріт зі стрільчатими перемичками. З південного напільного боку розташований глибокий рів, через який був перекинутий підйомний міст. Вежа побудована із ломаного каменя-вапняка на вапняному розчині. Кути складені з тесаних блоків. Тесаними каменями обрамлені стрільчасті прорізи воріт і дверний проріз готичної форми на другому ярусі північного фасаду. По зовнішньому периметру стін розташовані гнізда колон-балок, які є, очевидно, слідами дерев'яної оборонної галереї.

Згідно з одною характеристикою П'ятничанської вежі, селом П'ятничани володіли також магнати Сенявські, найбільші власники галицьких земель, зокрема на Львівщині. Сенявські були відомі як польська магнатська родина східного польського пограниччя з села Сенява.


Фото 6. Вид на оборонну вежу із півдня с. П’ятничани.

Автор, представляючи нам свою майбутню роботу, переконана, що в недалекому майбутньому буде відкрите язичницьке капище зі своїм кам’яним ідолом, відновлені місця замків графів-меценатів Шептицьких, Мицельських, а діючий громадський музей  Слави Стецько у с. Юшківці уже розказує про національно-визвольну боротьбу українців у 40-х роках ХХ ст. А романтика тиші, спокою і розміреності людського життя у цьому суєтному світі уже повертає додому багатьох земляків. А ночі які тут!.. Здається, що зорі так близько до землі, що ніби спочивають на гіллі віковічних дерев, а ще, як би це фантастично не звучало, ночами можна бачити рух невідомих літальних апаратів.

Дорогі мандрівники, Ви не будете розчаровані  і повернетесь сюди ще не раз.

Кол. просмотров: (2501)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье ХТО СЮДИ ЗАВІТАЄ – ПОРИНЕ В ДЖЕРЕЛО ФІЗИЧНОГО І ДУХОВНОГО ЗДОРОВ’Я