Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
03.12.2013
Автор: Софія Дембіцька
Размер шрифта

Версия для печати

ДУХОВНА ФОРТЕЦЯ: ВІДЧУТИ СЕБЕ У МІСЦІ ФОРТЕЧНОЇ ОБОРОНИ І БОЖОЇ БЛАГОДАТІ

ЦІКАВЕ І ПЕРСПЕКТИВНЕ ПОРЯД … ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ
НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ»

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» надійшло вже більш як 140 заявок до участі. На сьогодні заявлено 120 тем з різних областей України, серед них учасники з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Хмельницької, Львівської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської, Закарпатської, Полтавської та інших областей, з Автономної Республіки Крим і м. Києва. Мальовнича Україна завдяки студентській молоді відкриває свої чудеса мандрівникові із Заходу на Схід. Ми презентуємо читачам об’єкти, які можуть становити інтерес для вітчизняної туристичної галузі.

ДУХОВНА ФОРТЕЦЯ:
ВІДЧУТИ СЕБЕ У МІСЦІ
ФОРТЕЧНОЇ ОБОРОНИ І БОЖОЇ БЛАГОДАТІ

Студентка Львівського інституту економіки і туризму Софія Дембіцька під керівництвом Л. С. Безручко представила на конкурс роботу «Сакрально-фортифікаційні споруди смт. Щирець як перспективні туристичні об’єкти».

Сакральні споруди протягом історії відігравали роль духовного та фізичного прихистку для людей. Тому часто, окрім основного релігійного призначення, вони були оборонними об’єктами у поселеннях. Проте на сьогодні сакрально-фортифікаційні споруди є мало вивченими та практично не використовуються у туризмі. Прикладом таких об’єктів є дві оборонні церкви та костел у смт. Щирець, які можуть стати основою для організації фортифікаційних та релігійних турів.

Щирець є невеликим містечком у Пустомитівському районі на Львівщині, проте з багатою історією та значною кількістю добре збережених пам’яток. Серед них особливе значення відіграють Троїцька церква, храм Різдва Пресвятої Богородиці та костел св. Станіслава.

Церква Святої Трійці датується XVI століттям. Дивлячись на церкву св. Трійці, одразу ж видно, що перед нами оборонна споруда. Про це яскраво свідчать товсті кам’яні стіни і невелика кількість малих віконець. За радянських часів у храмі діяв музей атеїзму, а сьогодні церква належить греко-католицькій парафії.


Фото 1. Троїцька церква.

Поруч з церквою розташовується дерев’яна дзвіниця, яка з’явилась тут у XVIII столітті. Тоді ж було споруджено мури навколо храму.


Фото 2. Дзвіниця Троїцької церкви.

Церква Різдва Богородиці (XVII ст.), як і Троїцький храм, являє собою споруду оборонного типу. Храм вважається одним з небагатьох вцілілих трикамерних споруд, характерних для української архітектури XV–XVI ст.


Фото 3. Церква Різдва Пресвятої Богородиці з дзвіницею та оборонними мурами.

Ще однією сакрально-фортифікаційною спорудою у смт. Щирець є костел святого Станіслава. Він збудований у XV столітті за традиціями середньовічного містобудівного плану та був частиною укріплень міста.


Фото 4. Костел святого Станіслава.

Сакрально-фортифікаційні об’єкти мають значну культурну і духовну цінність і можуть стати основою розвитку екскурсійного, паломницького і подієвого туризму в смт. Щирець. Такі місця несуть в собі численні легенди і спогади про славне минуле і заворожують величною й суворою красою. Сподіваємось, що наше дослідження є першим кроком до туристичного освоєння цих об’єктів.

Кол. просмотров: (2920)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье ДУХОВНА ФОРТЕЦЯ: ВІДЧУТИ СЕБЕ У МІСЦІ ФОРТЕЧНОЇ ОБОРОНИ І БОЖОЇ БЛАГОДАТІ