Декілька років поспіль «Новини турбізнесу» приймають участь у роботі виїзних засідань Міжвідомчої ради по туризму та екскурсіях м. Києва. До складу Міжвідомчої міської ради, яку віднедавна очолив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, входять начальники профільних управлінь та керівники комунальних підприємств. Рада по туризму та екскурсіях розробляє пропозиції для створення організаційно-економічних, фінансових та правових умов функціонування місцевої інфраструктури обслуговування туристів та реалізовує програми з подальшого вдосконалення туристично-екскурсійної роботи. Згідно розробленому графіку всі районні державні адміністрації столиці звітують про виконання затверджених програм розвитку туризму. 

"/>
Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
13.07.2011
Автор: Татьяна Козлова
Размер шрифта

Версия для печати

ПРИРОДНА СКАРБНИЦЯ КИЄВА

  Декілька років поспіль «Новини турбізнесу» приймають участь у роботі виїзних засідань Міжвідомчої ради по туризму та екскурсіях м. Києва. До складу Міжвідомчої міської ради, яку віднедавна очолив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, входять начальники профільних управлінь та керівники комунальних підприємств. Рада по туризму та екскурсіях розробляє пропозиції для створення організаційно-економічних, фінансових та правових умов функціонування місцевої інфраструктури обслуговування туристів та реалізовує програми з подальшого вдосконалення туристично-екскурсійної роботи. Згідно розробленому графіку всі районні державні адміністрації столиці звітують про виконання затверджених програм розвитку туризму. Приймає цей своєрідний залік заступник начальника головного управління комунального господарства – начальник управління туризму, готельного господарства та курортів Київської міської державної адміністрації Микола Грицик. Ця дуже важлива діяльність набуває ще більшого значення в період підготовки до проведення чемпіонату з футболу Євро-2012, до початку якого залишилося менше року.

Цьогоріч Міжвідомчій міській раді по туризму та екскурсіях відзвітували у Голосіївському і Святошинському районах. На жаль, мені не вдалося побувати на жодному з цих засідань. Тому на запрошення управління туризму, готельного господарства та курортів КМДА чергово проінспектувати Дніпровський район, зголосилася залюбки. Адже так традиційно склалося, що коли ми говоримо про туристичні принади столиці, то маємо на увазі, як завше, лише його центральну частину, де знаходяться визначні історичні пам’ятки. А Дніпровський район, наймолодший район Києва, знаходиться на лівому березі Дніпра і чимось видатним похвалитися не може. Виходить, для Євро-2012 він нікчемний? Так вважати не слід. Навпаки. Адже саме він завдяки своєму географічному розташуванню на мапі Києва і розвиненій інфраструктурі пропонує гостям туристичний продукт рекреаційно-спортивного і розважального призначення.

Головна природна артерія ріка Дніпро з Русанівською протокою та Матвіїївською затокою і найбільші острови Долобецький, Труханів, парк відпочинкуГідропарк, які відносяться до Дніпровського району, здатні максимально задовольнити потреби українських й іноземних громадян по активному проводженню дозвілля. Тому фахівці районного управління культури, туризму та охорони культурної спадщини, яке очолює Оксана Панченко, вчинили завбачливо, запропонувавши на власні очі переконатися в змістовності запропонованого туристичного маршруту.

Порядок денний заходу розпочався в парку культури й відпочинку «Гідропарк». Біля Каплиці водохрещення учасники виїзного засідання, серед яких були також директори готелів і туристичних агенцій, на директори готелів, туристичних агенцій на чолі із заступником голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Анатолієм Руденко зійшли на пароплав і вирушили в бік мосту Патона. Під супровід екскурсовода, яка надає історичну довідку про район, вдивляюсь в Русанівську набережну і Русанівський бульвар, реконструкцію яких провели в рекордно короткий строк. Облаштували пішохідні і велосипедні доріжки, висадили газони і квітники, встановили нові паркові лавки і ліхтарі. Також на березі Дніпра побудували оглядовий майданчик з альтанкою. Пізніше тут зроблять скейт-парк, спортивну площадку, поставлять скульптури.

Русанівська набережна в Дніпровському районі, яку за красу називають Київською Венецією, стала першим об’єктом у рамках програми з озеленення Києва, яку мають завершити частково до Дня Незалежності і остаточно до Євро-2012. 

Після короткої водної прогулянки повертаємось до Гідропарку і через Венеціанський міст переходимо на Долобецький острів. І майже зразу, зліва від мосту, помічаємо спортивну атракцію. Знайомі з російським прислів’ям: «Скоро дума думается, да не скоро дело делается» ?. Рішення Колегії КМДА щодо створення та облаштування туристичної смуги перешкод за міжнародними стандартами у відповідності до державної цільової програми з підготовки та проведення фінальної частини ЧЄ з футболу» було прийняте ще 2005 року. На жаль, бюрократичне коліщатко розкручується дуже довго, тим паче, коли справа стосується державних коштів. Тому протягом останніх років питання про створення парку було постійною і окремою темою в засіданнях Міжвідомчої ради в Дніпровському районі. І ось в цьому сезоні ми споглядаємо результат. Між КП «Плесо» та ПП «Скіф» підписаний договір, відповідно з яким встановлено наступні етапи смуги перешкод:

- навісна переправа через річку;

- навісна переправа через яр;

- траверс схилу;

- маятник;

- велодистанція (тріал, крос, фігурне водіння);

- сценічний майданчик;

- глядацькі лави.

На сьогодні зазначена інфраструктура є фактично єдиним місцем комплексного проведення тренувань з усіх видів туризму, урочистих заходів і концертів, а також цивілізованим місцем активного відпочинку на території парку культури та відпочинку «Гідропарк». Безумовно, під час проведення ЄВРО-2012 цей об’єкт теж буде користуватись популярністю, як користується зараз у вітчизняних любителів активних видів туризму. Але ж і помірним відпочивальникам тут є чим зайнятись. Стверджую так тому, що разом зі своїми колегами перебувала в якості глядача лицарського ристалища. Були також показані захоплюючі козацькі ігри на конях, вправи зі списами тощо. А згодом – віночок українських народних пісень у виконанні хореографічного колективу. Ну, і, звісно, в ПК і В «Гідропарк» завжди можна купатися. На даний час пляжі повністю обладнані: встановлені безкоштовні туалети, діють медпункти, рятувальні пости, роздягальні. Є шезлонги і урни, проводиться планове прибирання території. Вхід на пляжі безкоштовний

.

Хочу нагадати, що в Гідропарку існує таке маленьке диво, як парк «Київ в мініатюрі». На території "маленького міста" площею 1.8 га розташовані 48 макетів сучасного міста Київ в масштабі 1:33. В міні-Києві "проживають" біля 700 мешканців. В парку існують свій Майдан Незалежності, аеропорт «Бориспіль», залізничний вокзал, Андріївська церква, Собор святої Софії, Головний корпус КПІ, чотири мости, телевежа, пам'ятники Б. Хмельницькому, Володимиру Великому, засновникам Києва та багато інших різноманітних споруд.

Після роботи на свіжому повітрі Міжвідомча рада зібралась на засідання в конференц-залі ресторану «Млин», де заступник голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Анатолій Руденко доповів про роботу Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації щодо розвитку туризму. Зокрема, зазначив, що наприкінці листопада минулого року на засіданні колегії Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації було заслухано інформацію щодо проекту «Програми розвитку туризму у Дніпровському районі м. Києва до 2015 року». Нині до Програми вносяться зміни та доповнення відповідно до нових стандартів та проекту стратегії розвитку м. Києва до 2025 року. Тобто, діяльність Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації спрямована на втілення Програми розвитку туризму в м. Києві, підготовки інфраструктури до Євро 2012. Сьогодні на території району зареєстровано 302 туристичні установи, загальна кількість обслуговуваних туристів у 2010 році становила 93 826 осіб. До бюджету від туристичних установ у минулому році надійшло 1898,58 тис. гривень. У районі діють 32 гуртки туристсько-краєзнавчого, спортивно-туристичного, пішохідного спрямування. Спортивно-оздоровчий туризм сьогодні став одним з найбільш популярних і доступних форм змістовного відпочинку киян та гостей столиці.

За словами заступника начальника головного управління комунального господарства – начальник управління туризму, готельного господарства та курортів Київської міської державної адміністрації Миколи Грицика, який підбив підсумки виїзного засідання Міжвідомчої міської ради по туризму та екскурсіях, у Дніпровському районі столиці відчувається динаміка відродження туристичної галузі, є чимало цікавих здобутків і перспектив.

Микола Грицик сповістив присутнім гарну новину. Столиця виконала вимоги UEFA по розміщенню вболівальників Євро-2012. Місто заключило контракти на поселення 18,2 тис. гостей в гуртожитках вузів, будинках відпочинку і хостелах при необхідному мінімумі в 17,9 тыс. місць. В процесі заключення – угоди ще на 5 тис. місць. До початку чемпіонату київська влада планує підготувати біля 30 тис. місць ціною від 10 до 40 євро. Для бажаючих жити в своїх наметах чи трейлерах буде організована фан-зона.

Ну, а для тих, хто хоче уболівати з вигодами, на території Дніпровського району є малі та великі готелі. Серед останніх -«Готельний комплекс Братислава» на 334 номери, готель «Славутич» на 400 номерів, готельний комплекс «Турист» на 379 номерів. До когорти потужних приєднався і вигнанець з Дніпровської набережної – арт-готель на воді «Баккара». Це перший великий готель Венеціанській набережній Гідропарка. Він розташований дуже зручно (біля метро) і дає можливість гостям одночасно насолоджуватись свіжим повітрям і виглядом історичних пам’яток на правому березі Дніпра. Всі названі об’єкти заключили контракти на розміщення вболівальників із-за кордону. 
 

Кол. просмотров: (3153)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье ПРИРОДНА СКАРБНИЦЯ КИЄВА