Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
03.12.2013
Автор: Недря Тетяна
Размер шрифта

Версия для печати

ПАРК ІМ. О. ПУШКІНА: ЗАБУТЕ СЕРЦЕ МІСТА НІКОПОЛЬ

ЦІКАВЕ І ПЕРСПЕКТИВНЕ ПОРЯД … ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ
НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ»

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» надійшло вже більш як 140 заявок до участі. На сьогодні заявлено 120 тем з різних областей України, серед них учасники з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Хмельницької, Львівської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської, Закарпатської, Полтавської та інших областей, з Автономної Республіки Крим і м. Києва. Мальовнича Україна завдяки студентській молоді відкриває свої чудеса мандрівникові із Заходу на Схід. Ми презентуємо читачам об’єкти, які можуть становити інтерес для вітчизняної туристичної галузі.

ПАРК ІМ. О. ПУШКІНА: ЗАБУТЕ СЕРЦЕ МІСТА НІКОПОЛЬ

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» з Дніпропетровська надійшла заявка Недрі Тетяни Станіславівни, студентки напряму підготовки «Туризм» Державного національного університету імені О. Гончара, у якій вона розповідає про сповнений спогадами парк, що у минулому був серцем міста Нікополь.

 

Сучасний вигляд парку ім. О. Пушкіна у м. Нікополь Дніпропетровської області

Парк раніше був великою гордістю й улюбленим місцем відпочинку городян і називався міським садом. Мало хто знає, що нині парк ім. О. Пушкіна, розташований на березі Дніпра, був власністю  козацької родини Турбаби і тільки на початку XX століття був проданий завзятому молодому новатору купцеві Ігнатію Єрлашову. Саме І. Єрлашов створив з приватного саду міський громадський сад, що було одним із перших прикладів на Дніпропетровщині турботи про соціальні потреби населення на кошти приватного капіталу.

З саду до набережної Дніпра вели алеї з намитого морського піску, замовленого спеціально з Чорноморського узбережжя. Працювали чарівні фонтани, створюючи навколо прохолоду біля зелених альтанок з видом на Дніпро і плавні. Більярдна, приміщення для карткової гри, безліч лавок для відпочинку, естрада для оркестру, кілька буфетів, ресторан – сьогодні залишилися тільки спогади.

 

Вигляд міського саду, що збирав вечорами всіх жителів міста, у минулому

Щовечора в парку виступав зі своїм театральним колективом Марко Кропивницький, тут грали одеські музиканти, співали знамениті куплетисти Борис Михайлов та Добринін. Виступали борці зі світовими іменами: Іван Максимович Піддубний та наша землячка Агафія Родіонівна Завидна. У свята в міському саду влаштовувалися великі гуляння, феєрверки, катання на човнах, і зароджувалося багато історій кохання, таємниці яких це місце береже і досі.

В пам'яті парку залишилося чимало важливих історичних подій часів Великої жовтневої революції, Кримської війни, Великої вітчизняної війни, Радянського союзу, які несуть культурну та історичну цінність і мають повне право бути включеними як об'єкти показу до екскурсійних програм містом Нікополь.

Недря Тетяна Станіславівна під керівництвом доцента кафедри менеджменту та туризму ДНУ ім. О. Гончара Редько Вікторії Євгенівни у своїй конкурсній роботі намагається нагадати про неповторність та цінність цього парку, що з середини ХІХ ст. почав свою історію й береже її до сьогодення. З часу його заснування у розвиток та процвітання парку вкладалися кошти, завдяки яким він був центром культурного та світського життя міста, а може стати ще й туристичною цікавинкою. Нині парк має всі шанси бути серцем і гордістю Нікополя та Дніпропетровщини, але його відновлення як природної, історичної та культурної спадщини потребує фінансової допомоги й проведення вмілої організаційної роботи щодо оздоровлення забутого міського саду.

Кол. просмотров: (4478)                            Кол. комментариев: (4)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (4) К статье ПАРК ІМ. О. ПУШКІНА: ЗАБУТЕ СЕРЦЕ МІСТА НІКОПОЛЬ
  • 1.
    Артем
    10.04.2014
    Парк действительно был красивым, родители много о нем рассказывали, но я его не часто посещаю, т.к. он не самый чистый в городе. Было бы хорошо, если бы его очистили и реконструировали. Ответить
  • 2.
    Стебайло Екатерина
    10.04.2014
    Я когда была маленькая, бабушка возила меня в Никополь к родственникам. Видела я этот парк, оставляет желать лучшего...хотелось бы, чтобы кто -то приложил усилий для его продвижения. Ответить
  • 3.
    Петренко Владслав Александрович
    10.04.2014
    Я очень рад, услышав, что этот парк представлен как культурное наследие нашего города.
    Ведь, честно говоря, я и сам провожу много свободного времени там, гуляя и наслаждаясь
    всей неописуемой красотой, которая влечет меня в моих делах, вдохновляет и просто приносит мне море удовольствия.
    Ответить
  • 4.
    Завгородняя Виктория Геннадиевна
    10.04.2014
    Як приємно, коли випускники нашої школи, а тепер студенти ВУЗІв, пам"ятають про своє рідне місто і не забувають про нього!!! З якою турботою було обрано дану тему конкурсної роботи. Парк дійсно потребує реконструкції. Ответить
  • Страницы:
  • 1
  • Предыдущая
  • Следующая