Сумська обласна державна адміністрація, управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації організували дводенний тур для представників ЗМІ України найцікавішими та найстарішими родовими маєтками Сумщини.

Представники ЗМІ зустрілись з керівництвом регіону на прес-конференції, учасниками якої були Наталія Олексіївна Цибульська, начальник відділу культури та туризму Сумської міської ради, Василій Миколайович Деркач, 1-й заступник начальника управління культури і туризму Сумської обл. державної адміністрації, Сергій Михайлович Грицай, заступник голови ОДА, Юрій Миколайович Холодьон, начальник відділу культури туризму Сумської РДА. Керівництво області ознайомило журналістів з загальною інформацією про місто Суми та область, перспективами та напрямками розвитку.

"/>
Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
04.08.2010
Автор: Редакция
Размер шрифта

Версия для печати

ТАЄМНИЦІ СТАРИХ МАЄТКІВ СУМЩИНИ

 

Сумська обласна державна адміністрація, управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації організували дводенний тур для представників ЗМІ України найцікавішими та найстарішими родовими маєтками Сумщини.

Представники ЗМІ зустрілись з керівництвом регіону на прес-конференції, учасниками якої були Наталія Олексіївна Цибульська, начальник відділу культури та туризму Сумської міської ради, Василій Миколайович Деркач, 1-й заступник начальника управління культури і туризму Сумської обл. державної адміністрації, Сергій Михайлович Грицай, заступник голови ОДА, Юрій Миколайович Холодьон, начальник відділу культури туризму Сумської РДА. Керівництво області ознайомило журналістів з загальною інформацією про місто Суми та область, перспективами та напрямками розвитку.

 

З нагоди відзначення 355-річчя заснування міста Суми була проведена загальноміська акція "7 чудес міста Суми" з метою просування позитивного іміджу Сум як туристично привабливого міста з унікальною історією, культурою та архітектурою. До уваги сумчан і гостей міста було запропоновано перелік з 42 пам'яток історії та культури Сум. Серед них пропонувалося обрати 7 найбільш значимих на думку сумчан. Акція тривала з середини грудня до середини березня, близько 5 тисяч респондентів висловили свою думку. Тож сумчани обрали "7 чудес" свого міста:

1. Альтанка (1871 голос);
2. Свято-Воскресенський кафедральний собор (1293);
3. Іллінська церква (1214);
4. Дитячий парк "Казка" (1017);
5. Свято-Троїцький собор (932);
6. Спасо-Преображенський кафедральний собор (894);
7. Сумський обласний краєзнавчий музей (833).

Зверну вашу увагу на переможця цієї акції. Візитна картка міста Суми Альтанка (у перекладі з польського означає "відкрита тераса") по праву вважається символом міста. Вона розташована біля Сумського краєзнавчого музею. Автором проекту (1900-1905 р.р.) став мешканець Сум Матвiй Щавельов. Сумська альтанка має символіку трипільської культури, язичні символи сонця та родючості, а також символи юдаїзму та Хрест. На перший погляд, вони не мають нічого спільного між собою, але це не так. Наприклад, Хрест крім відомого всім поняття Християнства, означає символ порядку, а шестикутна зірка – символ чоловічого та жіночого початку. Також з того часу до сьогодення дійшла традиція – кожен рік в альтанці або коло неї грають духові оркестри.

В Сумській обл. близько 140 туристичних компаній, з яких тільки 5 працюють на внутрішній туризм. Сумською ОДА разом з турагенцією "Росинка" до 65-річчя Перемоги були розроблені пішохідні екскурсії та 2-х денний тур по Сумщині "Золоте намисто Сумщини" (Суми-Білопілля-Путивль-Глухів-Суми).

Велику роль для Сумського району відіграють збереження його пам'яток та розкриття їх історико-культурного потенціалу. Пам'ятки архітектури, створені відомими архітекторами, продовжують стояти століттями та дивувати художньою оригінальністю, вабити своїми таємницями.

Першою зупинкою в подорожі старими маєтками став колишній Будинок дворянського зібрання, нині Обласна філармонія. Споруду побудували у 90-х роках ХІХ ст. на земельній ділянці, яку подарував місту відповідаючий за будівництво Будинку громадських зборів поміщик та меценат Герасим Кондратьєв. На першому поверсі Будинку зібрання розташовувалися музичний салон, театральний зал, ресторан. На другому – кімнати для куріння та зали для гри в азартні ігри. Також до будівлі примикав великий за своїми розмірами парк, де любили прогулюватися люди "з вищого світу". У 2007-2008 роках, коли проводився капітальний ремонт, сцену було переобладнано під органний зал, куди перенесли орган з Троїцької церкви. 

Групу журналістів зі столиці зустріла Надія Миколаївна, директор філармонії, дуже доброзичлива, весела жінка. Всередині будівля виглядає ще краще ніж зовні, велично та гарно. Послухавши орган та спів вокалісти, ми вийшли в невеликий парк, який здивував своєю романтичністю, чистотою та затишком.

Значна частина об'єктів архітектурної спадщини Сумщини будувались коштом та зусиллями видатних українських меценатів – родин Суханових, Харитонових, Ліщинських, Терещенків, Строганових та інших.

На початку 1890-х років для своєї родини Микола Суханов розпочав зведення садиби, що складалася з трьох будівель. Це головний житловий двоповерховий будинок з архітектурними прикрасами, конторський будинок і довгий одноповерховий будинок для служб. Завершений до 1895 року маєток був оснащений за останнім словом техніки того часу, у тому числі – електричним освітленням. До наших днів між головним будинком і конторою зберігся підземний хід, у якому були прокладені електричні кабелі. Шикарна садиба, обнесена ажурними ґратами, є і понині гідною прикрасою цієї частини міста. Сьогодні у комплексі маєтку розташовуються Інститут прикладної фізики, служби Банківської академії, один з підрозділів місцевого УМВС.

Дом ЧеховаБудинок – музей Чехова, відкритий на столітню річницю з дня народження письменника 29 січня 1960 р., це одноповерховий білий будиночок з шістьма колонами, що колись був одним з шести будинків старовинної садиби поміщиків Лінтварьових. Садибу оточував прекрасний старий парк. "Природа чудова і перевершує все, що я бачив де-небудь до цих пір", – писав Чехов про цей куточок на березі красеня Псла. Меморіальна експозиція розповідає про життя великого письменника, надану ним медичну допомогу місцевим жителям, творчу роботу і поїздки по Україні. 

В с. Хотінь стоять два двоповерхових будинки з чотириколонним портиком. Це два флігелі – єдині споруди, що збереглися від витвору російського класицизму Джакомо Кваренгі кінця 18 ст. Між флігелями колись стояв прекрасний палац графа Строганова. Зараз на цьому місці сільська школа. Хотінський маєток відвідувало багато людей, зокрема, О.О. Палацін, В.Н. Каразін, поет В.І. Туманський, художник Ф.О. Васильєв та багато ін. Любителі природи та старовини і нині відвідують Хотінь, милуються парком, оглядають залишки старих будівель, про які мистецтвознавці писали, що ті мають право посісти перші місця серед кращих садиб Південної Росії. 

Маєток Ліщинських знаходиться в с. Кияниця, яке розташоване на північному сході Сумського району. У 1866 році найбагатший мешканець Сум, один із "цукрових королів Європи" Іван Харитоненко купив собі великі землі. На них він збудував маєток, який стоїть і нині, та розбив парк. Палац у Кияниці будувався на кошти Харитоненка, але після смерті він перейшов до його племінниці. Таким чином Ліщинські стали власниками не лише маєтку з розкішним палацом, а й великого цукрового заводу. В радянські часи, коли в маєтку розміщувалась туристична база, внутрішню частину будівлі переобладнали, можливо, тому маєток і вцілів. Палац, хоча не в кращому стані, але виглядає ефектно. Подібних будівель в Україні залишилось небагато. В майбутньому кияницький маєток планують перетворити у санаторій. Нині ж він потребує капітального ремонту та реставрації. Землі кияницького маєтку знаходяться у підпорядкуванні Сумського аграрного університету, який підтримує парк. Зроблено ремонт старовинного флігеля, на березі ставка збудували симпатичну альтанку, де ми і мали честь повечеряти з гостинним головою Кияниці, помилуватись прекрасним ставком на заході сонця, послухати співи під супровід акордеону. 

Наступного дня ми завітали в м. Тростянець, в якому відвідали "Круглий двір", побудований у 1749 році Йосипом Надаржинським і який не має аналогів в Україні серед будівель 18 ст. Споруда "Круглого двору" нагадує невелику фортецю з цегли, овального плану. У першій половині XIX ст. за часів володіння Тростянцем кн. Голіциним "Круглий двір" був пристосований під літній театр. На відкритому майданчику внутрішнього двору були збудовані 3-х ярусні ложі для глядачів, що разом нагадували давньоримські амфітеатри. Також князем Голіциним були облаштовані цирк та стайні. До "Круглого двору" примикали "Княжий палац" (поміщицький будинок), парк, оранжереї та кам'яна церква (нині діюча Благовіщенська церква). "Круглий двір" майже цілком збережений. Він являє собою маленьку фортецю з чотирма вежами на кутах та воротами посередині. У цих вежах жили циркові артисти, а також "танцюристки" кріпацького балету. 

Недалеко від "Круглого двору" знаходиться Тростянецький краєзнавчий музей, особливе місце в якому займає експозиція, присвячена перебуванню П.І. Чайковського тут влітку 1864 року, де він написав свій перший симфонічний твір "Гроза" за драмою О. Островського. Також в будівлі музею знаходиться картинна галерея, зал з білим роялем, де проводяться присвячені великому композитору вечори. Нікого не залишить байдужим чудовий парк з оригінальними скульптурами з дерева та алеєю закоханих.

По завершенню нашої чудової подорожі по таємничих маєтках Сумщини
ми ознайомилися з маєтком Кеніга в урочищі Нескучне.

 

Спочатку власником урочища до 1881 року був князь Олексій Голіцин, згодом його придбав тоді вже господар центрального маєтку Тростянця підприємець Леопольд Кеніг. Споруда управителя Нескучанського маєтку збудована в 1911 році. Це модернова двоповерхова будівля з баштою та шпилем. Ставків у Нескучному три, вони різної форми, поєднані між собою невеличкими греблями. Штучні насадження дендропарку, що органічно зливаються зі справжнім лісом, створюють довкола води дивовижної мальовничості пейзажі. Дендропарку близько 200 років, його було засновано на початку ХІХ століття. Нам пощастило побачити 400-річний дуб та грот Німф, про який ходить багато романтичних легенд. Місце дуже живописне, майже не заплямоване, що у наш час велика рідкість.

Кол. просмотров: (5354)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье ТАЄМНИЦІ СТАРИХ МАЄТКІВ СУМЩИНИ