4-6 червня в Чернігові проходив міжрегіональний туристичний форум "Чернігівщина-туристична 2010", в якому приймали участь представники не тільки з України: Закарпатської, Івано-Франківської, Житомирської, Херсонської, Львівської, Волинської, Полтавської, Черкаської, Харківської областей, але й з сусідньої Білорусі (Гомельська область) та Болгарії. Були представлені райони та міста Чернігівщини, заклади розміщення, туристичні компанії Чернігова та Києва. Організатор – Головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації (14000, м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 70, тел.: (0462) 676-263, (0462) 698-092, www.cult.gov.ua, benefis@ok.net.ua).

"/>
Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
04.08.2010
Автор: Лариса Дорошенко
Размер шрифта

Версия для печати

МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ

4-6 червня в Чернігові проходив міжрегіональний туристичний форум "Чернігівщина-туристична 2010", в якому приймали участь представники не тільки з України: Закарпатської, Івано-Франківської, Житомирської, Херсонської, Львівської, Волинської, Полтавської, Черкаської, Харківської областей, але й з сусідньої Білорусі (Гомельська область) та Болгарії. Були представлені райони та міста Чернігівщини, заклади розміщення, туристичні компанії Чернігова та Києва. Організатор – Головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації (14000, м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 70, тел.: (0462) 676-263, (0462) 698-092, www.cult.gov.ua, benefis@ok.net.ua).

Перший день форуму розпочався туристичною виставкою у "Експоцентрі" Чернігівської регіональної торгово-промислової палати. Учасники форуму розмістилися на двох поверхах. Серед них – туристичний оператор "Престиж-тур", туристична агенція "Атлантида", транспортно-туристична агенція "Камино", туроператор "Кандагар", готельно-туристичні комплекси "Придеснянський" та "Брянськ", Управління культури і туризму Львівської ОДА, Головне управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму Закарпатської ОДА, Мезинський національний природний парк, відділи культури і туризму районних держадміністрацій, Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній", Чернігівський обласний художній музей, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник ім. Михайла Коцюбинського, Управління інвестицій і туризму Чернігівської міськради, Чернігівський обласний історичний музей ім. Тарновського, садиби сільського зеленого туризму та ін.
Кожен з учасників форуму демонстрував привабливість своєї туристичної компанії ("Каміно" розіграла навіть кілька путівок до моря), району, музейної установи. Демонструвалися фільми, розповсюджувалися інформаційні буклети, відбувався обмін пропозиціями між учасниками.

До відкриття виставки проходило засідання "круглого столу", де розглядалися проблеми та перспективи розвитку сільського зеленого туризму. Відбулася також колегія Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини, де йшлося про підсумки проведення творчих звітів районів, міст Чернігова, Прилук, Ніжина. На урочистому відкритті Міжрегіонального туристичного форуму виступив заступник голови Чернігівської обласної держадміністрації Віктор Тканко. "Туризм, – зазначив він, – це сфера життя, яка втягує у свою орбіту мільйони людей, багато галузей економіки, сприяє міжнародним обмінам і суто людським контактам. Це не лише подорожі та відпочинок громадян, а й важливий чинник зміцнення добробуту регіонів, збереження навколишнього середовища та історико-культурної спадщини. Сьогодні ми хочемо презентувати Чернігівщину як край з унікальною культурною та історичною спадщиною, природними багатствами, значним туристично-рекреаційний потенціалом. Вигідне географічне розташування, наявність природних лікувальних ресурсів, потужний історико-культурний потенціал, наявність міжнародного транспортного коридору – все це робить Чернігівську область перспективною у галузі туризму та санаторно-курортного відпочинку в цілому".

Після вручення дипломів і закриття виставки учасники відвідали Готельно-туристичний комплекс "Придеснянський" (14027, м. Чернігов, вул. Шевченко, 99-а, тел.: (0462) 95-48-28, (0462) 95-48-02, 95-49-58, www.chernigivhotel.com.ua, reception@chernigihotel.com.ua), де пройшла презентація цього закладу розміщення. В ході оглядової екскурсії побачили номери готелю різних категорій, конференц-зали, туристично-інформаційний центр, який пропонує широкий спектр послуг туризму та екскурсій як по Чернігівській області, Україні, так і поїздки за кордон. Ну і, звичайно, перший день форуму завершувала святкова вечеря в кафе комплексу.

Наступний день форуму був ще більш насичений подіями та враженнями, так як учасники мали змогу на собі відчути принади "активного відпочинку". Був презентований проект "Кластерна модель розвитку водного туризму в Чернігівській області" його керівником Сергієм Провозіним (тел.: (0462) 610-920, 933-014, моб.: (050) 541-10-49, (067) 656-89-32, www.psv.allcn.biz, psv@chb.net.ua). На трьох зручних, оснащених всім необхідним плотах (один з них – "Мрія" – був спущений на воду, освячений і випробуваний учасниками форуму саме в цей день) здійснили кількагодинну прогулянку мальовничою Десною. Надивившись прекрасних пейзажів річки і її берегів, учасники повернулися на місце відправки, де на них чекав автобус. Автобусом попрямували до с. Слов'янка, на базу відпочинку "Електронік". Після поселення і обіду на свіжому повітрі серед соснового лісу, де саме й розташована база, відбувся семінар-тренінг з розвитку екологічних, водних та активних видів туризму, презентація програми екологічного сплаву на плотах. Варто зазначити, що після сплаву всі учасники отримали сертифікат "сплавника", який урочисто вручав С. Провозін на цьому ж семінарі. Також гості ознайомилися з іще однією розвагою, яку туристам Чернігівщини пропонує рятувальна служба "SOS". Звичайно, не тільки ознайомилися, а і безпосередньо приймали в ній участь. Поділившись на команди, в супроводі інструкторів активно виконували на натягнутих між деревами мотузках непрості завдання, стрибали з високої сосни (такий собі "міні-банджи-джампінг"). Культурна програма для гостей теж відрізнялася оригінальністю: узбецька кухня із страв, приготованих на багатті, вечеря при світлі факелів у супроводі українсько-циганського коллективу – все це справило на учасників форуму позитивне враження.

В останній день форуму зранку учасники форуму повернулися автобусом з "Енергетика" до Чернігова. Звичайно, форум не міг відбутися без оглядової екскурсії по місту, враховуючи те, що місто справді багате на історичні пам'ятки. Є чим пишатись і що показати туристам.

В супроводі гіда спочатку відвідали Болдині гори – найвище місце в Чернігові. В давньоруські дохристиянські часи на цьому місці було розташовано міське курганне кладовище. На території сучасного Чернігова збереглося багато курганів, але болдиногірська група з них найбільша. До того ж цей курганний некрополь є одним з двох, що збереглися в межах міста на території Давньої Русі. Люди, що прогулюються тут, не можуть не побачити альтанки, що стоїть край гори. Поставлена вона була у 1911 р. на честь приїзду до міста царя Миколи ІІ. Для нього планувалася чайна церемонія з дивними краєвидами. Але це не відбулося, і альтанка залишилась нащадкам, як романтичне місце. Мабуть саме так налаштовані відвідувачі, які в наш час назвали її "Альтанкою кохання".

Далі відвідали так званий Чернігівський дитинець (Вал). Це був політико-адміністративний центр, внутрішнє місто, де знаходилися княжий двір, військова залога, мешкали бояри та церковна влада. Внаслідок цього дитинець був добре укріплений: земляний вал з огорожею, рови та ін. Саме таке місцерозташування дитинця забезпечувало найбільш сприятливі умови для контроля над округою і візуального зв'язку з нею. Через це в стародавні часи територія дитинця була найзручнішим місцем для поселення людей. Зараз це паркова зона, улюблене місце для прогулянок мешканців та гостей міста. На території дитинця знаходиться Спаський і Борисоглібський собори, Чернігівський колегіум, будинок полковника Я. Лизогуба та інші пам'ятки архітектури.

Відвідали також Троїцько-Іллінський монастир – один із найвиразніших архітектурних ансамблів України ХІ-ХVІІІ ст. Складається з двох частин – колишнього Іллінського монастиря ХІ-ХVІІ ст. та Троїцького монастиря, побудованого на найвищому плато Болдиних гір протягом 1677-1780 років, об'єднаних ландшафтом та архітектурою в єдиний ансамбль. Початок, за літописом, було покладено ченцем Антонієм Печерським 1069 року. Перекопані ним та його послідовниками в яру Болдиних гір печери з часом перетворились на двоярусний великий підземний комплекс – відому сьогодні в усьому світі пам'ятку підземного будівництва "Антонієві печери". У ХІІ ст. біля входу в печери збудували хрестовокупольну безстовпну, увінчану одним верхом Іллінську церкву. 1239 року монастир зруйнували орди Батия. Ініціатором будівництва Троїцького монастиря був відомий політичний, церковний діяч і письменник кінця ХVІІ ст. архієпископ чернігівський Лазар Баранович. Сьогодні колишній монастир продовжує бути резиденцією архієпископа Української церкви Московського патріархату. В будинку настоятеля з 90-х років ХХ століття діє духовне училище з підготовки священиків та регентів – псаломщиків. Троїцький собор – чудовий зразок майстерності українських майстрів кінця ХVІІ ст., знов є діючим храмом.

Ну і на кінець варто згадати про Антонієві печери Троїцького монастиря – пам'ятку підземної культової архітектури XI-XIX ст., останній пункт нашої екскурсії. Засновані вони в 1069 році як печерний християнський монастир князем Святославом Ярославичем і відомим церковним діячем давньоруської доби Антонієм Печерським. Це комплекс підземних приміщень і переходів загальною довжиною близько 350 м, котрі розміщуються у товщі Болдиних гір (в межах сучасного міста). Глибина залягання печер коливається від 2 до 12 метрів відносно поверхні гори. Всі підземні споруди знаходяться на двох основних рівнях. Геологічні умови дозволили будівельникам створювати приміщення без додаткових кріплень і забезпечувати їх довговічність. Цим пояснюється наявність значних ділянок давніх галерей та інших об'ємів. На деяких стінах збереглися пізньосередньовічні написи-графіті. В XVIII-XIX століттях значна частина давніх комунікацій була перебудована, внаслідок чого печери остаточно втратили свій первісний вигляд. Тоді були створені три облицьованих цеглою підземні храми. Найбільш цікавий з них в архітектурному відношенні храм Феодосія Тотемського. Його стіни і склепіння виконані в стилі українського барокко (напівциркульні ніші, карнизи, півколонки, арки, пілястри). Інтер'єр церкви Феодосія схожий на фасад Троїцького собору, який з кінця XVII століття був головним храмом Троїцько-Іллінського монастиря. Церква Феодосія Тотемського стала головним храмом підземного комплексу і найбільшою підземною церквою в Лівобережній Україні. Її розміри вражають: висота в нартексі – 8,5 м, довжина – 15,5 м. Церква має хори, влаштовані позаду цегляного склепіння в північній частині. Дві інші підземні церкви монастиря – св. Антонія Печерського (довжина – 11,7 м, ширина – 4 м, висота – 4,5 м), та св. Миколи Святоші (довжина 12 м, найбільша ширина – 2,32 м, висота – 2,68 м) мають більш просту архітектуру. Значна вологість виключала можливість побудувати в печерних церквах дерев'яні іконостаси. Вони були замінені мурованими стінами з металевими іконами на них. Царські врата були також зроблені з металу (збереглися в церквах Антонія та Феодосія). Традиційно святинями Антонієвих печер вважаються келія Антонія Печерського та гробниця з кістками ченців, яких вбили в 1239 році монголо-татари.

Швидко завершилась екскурсія по Чернігову, учасники форуму поверталися додому з приємними враженнями, особисто переконавшись, наскільки гостинно може приймати туристів Чернігівщина, наскільки цікаво і пізнавально можуть організувати дозвілля спеціалісти у галузі туризму. Туристичний потенціал Чернігівщини був популяризований з найкращої сторони, мало місце налагодження ділових контактів, в тому числі з іноземними партнерами. Хочеться подякувати організаторам за креативний підхід до заходу, за їх вміння і бажання об'єднувати людей для досягнення спільної мети. Нехай процвітає туризм на Чернігівщині, а кількість туристів зростає з кожним роком!
 

Кол. просмотров: (2816)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ