Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
14.04.2014
Автор: Ірина Мачіха, Олена Солімчук та Галина Юрків
Размер шрифта

Версия для печати

ВІДКРИЄМО ДЛЯ ТУРИЗМУ УГНІВ – НАЙМЕНШЕ МІСТО УКРАЇНИ

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» продовжує відкривати нові цікаві й перспективні для туристичної галузі місця в Україні. Конкурс привертає увагу представників цього бізнесу. Так, інтерес до інноваційних знахідок конкурсантів виявлено Президентом туристичної компанії «Гамалія» Голубахою Ігорем Анатолійовичем. Амбітні студентські розробки мають усі шанси отримати належну реалістичну оцінку практиків туристичного бізнесу.


Фото 1. Герб м. Угнів.

На Сокальщині, над річкою Солокією, за якихось два кілометри від кордону з Польщею є перлинка Галичини – найменше місто в Україні Угнів, колишній західний оплот земель руських. За офіційними даними, тут мешкає лише 999 людей. Угнів на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» представлено студентками Львівського національного аграрного університету Іриною Мачіхою, Оленою Солімчук та Галиною Юрків під керівництвом кандидата екон. наук, доцента І. І. Костецької.

Перша писемна згадка про найменше місто України (близько 1150 населення) датується 1360 роком у «Повісті минулих літ», а у 1462 році Угнів отримав Магдебурзьке право, тож міщани пишалися своїм особливим статусом і пильно берегли та культивували особливий угнівський стиль одягу.

Та не лише найменшою кількістю населення славне це містечко, а насамперед історією. Любив тут бувати Іван Франко, не раз зупинялися  король Данило та інші українські князі. Зрештою, з Угнева пішов творити у світ композитор Анатолій Кос-Анатольський. Його батьки спочивають на угнівському старовинному цвинтарі, який причаївся недалеко від церкви. Кам'яні хрести схожі на готичні декорації – громіздкі, похилені. Деякі написи вже не розібрати і не віднайти стежок між могилами. Проте атмосфера цього місця заворожує, ідучи мимоволі приповільнюєшся, щоб не порушити її спокою.


Фото 2. Старовинний цвинтар у м. Угнів.

Нині у найменшому місті України є і свій музей, у якому можна дізнатися багато цікавого про історію Угнева, його унікальні пам'ятки та довколишні землі. Саме у ньому можна остаточно пересвідчитися, що мешканці цього містечка були особливими, а свою неповторність та несхожість на інших вдало підкреслювали у повсякденному та святковому одязі. І що найцікавіше – окремі експонати нинішнього музею уже прожили на світі майже два століття!


Фото 3. Угнівський історико-краєзнавчий музей.

В цьому унікальному історичному місті збереглися Василіянська церква (1855 р.), що є перлиною внутрішнього розпису в Галичині, а власне розписи виконав Дем’ян Горняткевич у 1933-1936 рр. Це церква, з балкону якої у листопаді 1918 р. проголошено українську державність та величний костел Успіння Матері Божої (1695 р.).


Фото 4. Василіянська церква у м. Угнів.

Маленьке місто Угнів славиться великим костелом Успіння Пресвятої Богородиці. Цей костел стоїть одразу ж при в’їзді в містечко. Латинська парафія в Угневі відома з 1470 року. Власне у 1695 році за проектом архітектора Войцеха Лєрнатовича на місці згорілого дерев’яного костелу оборонного типу побудували цегляний храм Успіння Пресвятої Богородиці. Проте після світових воєн костел потребував негайного порятунку.


Фото 5. Костел Успіння Пресвятої Богородиці.

У містечку також є й інші визначні пам'ятки, серед яких:


Фото 6. Синагога в стилі модерн початку ХХ ст. з єврейською школою,
монастир Феліціянок XIX ст.


Фото 7. Млин XIX ст. у м. Угнів.


Фото 8. Частково збережене обладнання млину XIX ст. у м. Угнів.


Фото 9. Частково збережене обладнання млину XIX ст. у м. Угнів.

Унікально красивою тут є і природа. Навкруг ліси та чистенька річка Соколія.


Фото 10. Пейзаж у м. Угневі.


Фото 11. Пейзаж у м. Угневі.


Фото 12. Пейзаж у м. Угневі.


Фото 13. Пейзаж у м. Угневі.

Угнів – це самобутнє місто, водночас і величне, і занепале. Острівець незвичайної культури.

Дане містечко має можливість у перспективі стати одним з найпривабливіших місць для туристів. Адже саме в ньому є справді неповторний музей, де, одягнувшись у особливий одяг колишніх угнівчан, можна відчути себе справжнім міщанином. Оригінальністю зачаровує місцева церква, костел та музей. Прекрасні відчуття викликають у відвідувачів містечка затишні вулички, дивні маленькі будиночки та кам'яниці, залишки земляного насипного валу. Хто бував в Угневі – вражений його самобутністю. Відгуки туристів в інтернеті просто захоплюючі. Отож, відкриємо світу найменше містечко України – УГНІВ!!!

Кол. просмотров: (7445)                            Кол. комментариев: (6)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (6) К статье ВІДКРИЄМО ДЛЯ ТУРИЗМУ УГНІВ – НАЙМЕНШЕ МІСТО УКРАЇНИ
  • 1.
    Rucbar
    17.04.2014
    Прекрасна Ідея, чудове місто. Варто, здається, відновити млина, хоча б у вигляді музею Хліба та кафе. Ответить
  • 2.
    Ірина Костецька
    06.05.2014
    Дякуємо за підтримку Ответить
  • 3.
    Кашлачов Іван Миколайович
    02.03.2015
    Пробачте, а як добратися в Угнів зі Львова? Ответить
  • 1.
    Jurek
    05.06.2015
    Маршрутка з АС-2 Червоноград-Львів Або Сокаль - Львів до Червонограда, а там на Белз маршрутки постійно через Угнів Ответить
  • 4.
    Рита
    03.03.2015
    http://mistaua.com/%D0%BC%D0%B0%D0%BF%D0%B0/%D1%83%D0%B3%D0%BD%D1%96%D0%B2-%D0%BB%D1%8C%D0%B2%D1%96%D0%B2/545/?setcity=1478, http://www.iver.com.ua/index.php?level_path=0-2-785-786-1376-1377 Ответить
  • 5.
    Ольга
    03.05.2018
    На фото номер 4 зображений костел у селі Варяж. Ответить
  • Страницы:
  • 1
  • Предыдущая
  • Следующая