Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
02.12.2013
Автор: Вікторія Карабін
Размер шрифта

Версия для печати

ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ У М. ЧЕРВОНОГРАДІ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ОБ'ЄКТ

ЦІКАВЕ І ПЕРСПЕКТИВНЕ ПОРЯД … ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ
НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ»

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» надійшло вже більш як 140 заявок до участі. Оргкомітет конкурсу прийматиме іще заявки на участь у конкурсі до 1 грудня 2013 р. На сьогодні заявлено 120 тем з різних областей України, серед них учасники з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Хмельницької, Львівської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської, Закарпатської, Полтавської та інших областей, з Автономної Республіки Крим і м. Києва. Мальовнича Україна, завдяки студентській молоді, відкриває свої чудеса мандрівникові із Заходу на Схід. Отже, поки конкурсанти працюють над представленою тематикою, ми презентуємо читачам теми заявлених робіт, об’єкти, які можуть становити інтерес для вітчизняної туристичної галузі.

ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ У М. ЧЕРВОНОГРАДІ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ОБ'ЄКТ

Цей цікавий об’єкт нам представляє студентка Львівського державного університету фізичної культури Вікторія Карабін під керівництвом Голода А. П. і Гуль І. Г.

Шахтарське місто Червоноград у своїй історії не завжди було таким! Колись воно мало славетну назву Кристинопіль і було засноване краківським воєводою Феліксом (Щєнсним) Потоцьким (назване на честь його дружини Христини). Потоцькі вибудовують в щойно створеному місті палац (1691 р.). Після смерті засновника міста палац перейшов у спадок його сину Франциску Селезію Потоцькому (у 1702 р.), який перетворив палац у садибу. Проект палацу належав французькому архітектору П’єру Ріко де Тірреджеллі (Тірґайль).


Фото 1. Франциск Селезій Потоцький.


Фото 2. Вигляд палацу за часів Кристинополя.


Фото 3. Карта Кристинополя XIX ст.

Палац, який ми зараз бачимо у м. Червонограді, є єдиною пам’яткою палацової архітектури середини ХVІІІ ст. на теренах півночі Львівської області. Тому одним з основних завдань є реставрація палацу, відтворення шляхетного духу та репрезентативного вигляду, що надало б йому цінності як туристичному об’єкту.


Фото 4. Сучасний вигляд палацу
(після реставрації даху і балкону).

З грудня 1989 року у палаці розміщується Червоноградська філія Львівського музею історії релігії. Перед відкриттям тут музею «невідомі особи» підпалили палац, і все ліве крило згоріло. На даний час воно є недіючим, тому необхідні кошти для реставрації палацу. Також є перспектива реставрації підземного ходу. У лiвiй сторонi парку знаходився будиночок – Голландський павільйон. Десь у ту сторону тягнеться i хiд, який намальований на схемах. Старожили розповідали, що саме в цьому напрямку підземного ходу знаходили багато людських скелетів. Отже, палац не лише переносить своєю величчю у 17-18 ст., а й ховає легенди, розповідь яких дає змогу відчути дух тих таємничих часів.


Фото 5. Вигляд згорілого крила.

Кол. просмотров: (4484)                            Кол. комментариев: (0)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (0) К статье ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ У М. ЧЕРВОНОГРАДІ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ОБ'ЄКТ