Получать новости на E-mail
Статьи и интервью (1180)
19.01.2015
Автор: Стельмаш Анастасія та Фоміна Аліна
Размер шрифта

Версия для печати

КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ» ПРЕДСТАВЛЯЄ НОВІ ОБ’ЄКТИ ДОНЕЦЬКОГО КРАЮ

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Мальовнича Україна – туристичний край» продовжує стимулювати студентів до розробки цікавих для вітчизняної туристичної галузі об’єктів. З Донбасу на сьогодні приходять різні новини, здебільшого, тривожні. Проте, всі війни закінчуються миром, і мир потрібно робити вже сьогодні. А міцний мир тоді, коли в краю процвітає туризм і гостинність. Тож студентами Красноармійського індустріального інституту ДВНЗ «Донецького національного технічного університету» Стельмаш  Анастасією Олександрівною та Фоміною Аліною Олександрівною під керівництвом к.е.н., доцента Сілакова Н.Є. представлено на конкурс роботу «Клебан-Бик ‒ визначна туристична памятка Донецького краю».

НЕ МІСЦЕ ПОДІЇ, А МІСЦЕ – ПОДІЯ ДОНЕЦЬКОГО КРАЮ

У п’ятдесяти кілометрах від Донецька, уздовж траси Слов’янськ-Маріуполь, не доїжджаючи до Костянтинівки, відкривається людському погляду дивовижна картина: з височини, оточеній скіфськими кам’яними бабами, видніється куточок справжньої неповторної природи. Від панорами захоплює дух. Розлита на маленькі струмочки річка, створюючи неповторне видовище, сягає своїми витоками в глибинку лісу, зливаючись далі у водосховищі. Від того ще більше хочеться спуститися вниз, пізнати, що ж це за дивовижне місце ...

Кам’яниста гряда пагорбів урочища з неповторним водним простором має загадкову назву – регіональний ландшафтний парк «Клебан-Бик». Поєднання слів «Клебан» і «бик», на думку деяких дослідників, позначає «дно ями». 200 мільйонів років тому вся територія парку була дном Пермського моря. Про це нам говорять відбитки молюсків на піщаних каменях.

У Приазов’я та в Причорномор’я в сьомому столітті до нашої ери перекочувала могутня співдружність скіфських племен. Між Доном та Дніпром мешкали самі войовничі царські скіфи. Про ті часи сьогодні нагадують скульптури скіфів біля входу в ландшафтний парк «Клебан-Бик», а над усіма іншими статуями височить велична кам'яна постать царя скіфів Колоксая.

Ландшафтний парк «Клебан-Бик» – привабливе місце і для екологічного туризму. Сюди ваблять не лише геологічні пам’ятки, гряди і цікаве історичне минуле, але також мальовничі пейзажі і багата рослинність: байрачні ліси, ділянки незайманого степу і велике водосховище, де можна купатися і ловити рибу. З пагорбів «Клебан-Бика» відкривається захоплююча дух широка панорама. Схили пагорбів, порослі зеленою травою і ріденьким чагарником, круто падають до річки. Місцями на схилах виступають коричневі кам’яні оголення. Підніжжя пагорбів і прилеглі балки вкриті кучерявим лісом.

Територія заповідника величезна – 2900 гектарів, розділена на дев'ять відділень, кожна з яких має свої особливості.

Найпривабливішим для прогулянок і природних пізнань є центральне відділення, розташоване в гирлі річки Бичок. Тут можна гуляти годинами безперервно, милуючись неймовірними за красою ландшафтами, скам'янілими деревами, рідкісними рослинами і тваринами, занесеними до Червоної книги.

Відвідини парку «Клебан-Бик» є подією як для поціновувачів природи суворого Степу так і для бажаючих відчути атмосферу дна древнього моря, торкнувшись пам’яті про нього на каменях. Так, серед багатьох туристів, незалежно від їх статі, віку та соціального положення, може стати дуже популярним проведення на просторах даного парку такого масштабного дійства, як фестиваль скіфської культури, упродовж якого відвідувачі мали б змогу ознайомитись з найдавнішою історією краю, побутом, життям, бойовими навичками наших предків, які населяли Донеччину тисячі років тому. Яскравою картинкою фестивалю стала б театралізована постановка з життя скіфів. Історичну інформацію можна отримати з друкованих періодичних видань, художньої літератури та інших джерел, але не старіє одвічна істина: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Таким чином, парк «Клебан-Бик» ховає в собі великі перспективи для розвитку екологічного і подієвого туризму. Просто екскурсія у це загадкове місце залишить море вражень про цей край.

Кол. просмотров: (5364)                            Кол. комментариев: (1)

Уважаемые читатели!
Приглашаем принять участие в обсуждении темы, освещенной в статье. Единственная просьба,  не размещать сообщений, которые могут нарушить законы Украины.

Комментариев (1) К статье КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ «МАЛЬОВНИЧА УКРАЇНА – ТУРИСТИЧНИЙ КРАЙ» ПРЕДСТАВЛЯЄ НОВІ ОБ’ЄКТИ ДОНЕЦЬКОГО КРАЮ
  • Страницы:
  • 1
  • Предыдущая
  • Следующая